Ayak Kaşıntısının 7 Yaygın Nedeni

Ayak Kaşıntısının 7 Yaygın Nedeni

Zaman zaman karşılaştığımız ayak kaşıntısı, inanılmaz rahatsız edici olabiliyor değil mi? Pek çoğumuzun yaşadığı bu durum, genellikle geçicidir. Ancak bazı durumlarda ayak kaşıntısı ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Peki bunu nasıl ayırt edebiliriz? 

 

Öncelikle ayak kaşıntısı sebepleri konusunda bilgi sahibi olmalıyız. Bu kaşıntının arkasında yatan esas problem nedir? Bu problemi nasıl çözebiliriz? Evde uygulayabileceğimiz yöntemler var mıdır? Sizin için hazırladığımız bu yazımızda, ayak kaşıntısına neden olan 7 yaygın durumu inceledik. Hazırsanız başlayalım!

 

 

 

Ayak Kaşıntısının Nedenleri

 

Ayak kaşıntısının zararsız nedenleri olduğu gibi ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanan nedenleri de olabilir. İşte sizin için hazırladığımız 7 yaygın ayak kaşıntısı sebepleri:

 

1- Mantar enfeksiyonu: Yıkama sonrası ayakların kurutulmaması, yoğun tere maruz kalma, sıkı ayakkabılar gibi pek çok nedenden dolayı ortaya çıkar. Oluşan mantar enfeksiyonu, genellikle ayak parmakları arasında, tabanında kaşıntı ve soyulmaya neden olur.

 

2- Egzama: Eğer egzamaya yatkın biriyseniz, ayaklarınızda kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı meydana gelebilir. 

 

3- Kuruluk: Avuç içi ve ayak tabanı kaşıntısı genellikle kış aylarında artabilir. Bu durum, soğuk ve kuru hava koşullarından kaynaklanabilir. 

 

4- Böcek ısırıkları: Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan sivrisinek, pire veya yatak böcekleri kaşıntıya neden olabilir. Bu kaşıntılar oldukça normaldir.

 

5- Kontakt Dermatit: Temizlik malzemeleri ile içli dışlıysanız, bu durum ile sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Deterjan, sabun veya diğer kimyasal ürünler ile direk temas edilmesi, ayaklarınızda kontakt dermatit oluşmasına neden olabilir. Bu durum, ayak kaşıntısı, kızarıklık veya kabarcıklara neden olabilir.

 

6- Diyabet: İşte, ayak kaşıntısının ciddi sorunların habercisi olduğunu burada anlıyoruz. Diyabet hastaları genel olarak periferik nöropatiden muzdarip olabilirler. Bu rahatsızlık, ayaklarda yanma hissi, kaşıntı, hatta ağrıya neden olabilir.

 

7- Psoriasis: Sedef hastalığı olarak da bilinen psoriasis, cilt hücrelerinin normalin üzerinde üretilmesine neden olur. Bu, ciltte kızarıklık, pul pul dökülme ve kaşıntıya neden olur. Eğer sedef hastalığı belirtileri gösteriyorsanız, muhtemelen ayağınızdaki kaşıntı bundan kaynaklanıyor olabilir.

 

 

Ayak Üstü Kaşıntısı Neden Olur? 

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar, ayak üstünde de görülebilir. Bunun yanı sıra ayak kaşıntısını farklı durumlar da tetikleyebilir. İşte ayak üstü kaşıntısına neden olabilecek diğer durumlar:

 

  1. Sıcak ve neme maruz kalmak

  2. Hijyen eksikliği

  3. Yanlış ayakkabı seçimi

  4. Stres veya anksiyetik durumlar

  5. Yetersiz beslenme (Vitamin eksikliği vb.)

  6. Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları (Lupus vb.)

 

Eğer bu tarz durumlar ile sık sık karşılaşıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Böylece altta yatan nedenleri doğru şekilde öğrenebilir ve uygun tedaviyi uygulayarak bu problemden kurtulabilirsiniz. 

 

 

 

Ayak Parmak Kaşıntısı Neden Olur? 

 

Ayak parmaklarında oluşan kaşıntının genel nedeni mantar enfeksiyonudur. Gün boyu ayakkabı içerisinde kalan ayaklarımız, yoğun neme maruz kalır. Bunun sonucunda ayak mantarı oluşabilir. Özellikle ayak parmakları arasında sıkça rastlanır. Bunun dışında yukarıda bahsettiğimiz tüm durumlar, ayak parmakları arasındaki kaşıntıya da neden olabilir. Kesin teşhis için bir sağlık profesyoneli ile görüşebilirsiniz.

 

Gece Ayak Kaşıntısı Neden Olur?

 

Gece ayak kaşıntısının farklı nedenleri olabilir. Gelin, gece yaşanan ayak kaşıntısı nedenlerine göz atalım!

 

1- Alerjik reaksiyon: Özellikle hassas ciltlerde meydana gelebilen alerjik reaksiyonlar, gece ayak kaşıntısına neden olabilir. Örneğin; kullandığınız deterjan, çarşaf, çorap veya giysileriniz aracılığı ile cildinizi tahriş edebilir. Bu da kaşıntıya neden olabilir.

 

2- Psikolojik etkenler: Stres dolu veya anksiyetenizi tetikleyebilecek bir gün geçirdiyseniz, vücudunuzun çeşitli bölgelerinde kaşıntı hissedebilirsiniz. Özellikle ayaklarınızda bu his daha yoğun olabilir. 

 

3- Mevsim: Çok kuru veya çok nemli havalar, ayak kaşıntısına neden olabilir. Örneğin, çok soğuk ve kuru havalarda ayaklarınız kuruyabilir. Çok sıcak ve nemli havalarda ise ayakkabının içerisinde neme maruz kalan ayaklarınız kaşınmaya başlayabilir.

 

4- Hormonal değişiklikler: Özellikle kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler cildinizin kurumasına ve ayaklarınızın kaşınmasına neden olabilir. Hamilelik ve menapoz gibi süreçlerde ayak kaşıntısına sıklıkla rastlanabilir.

 

 

Ayak Kaşıntısı Nasıl Geçer? 

 

Ayak kaşıntısına neden olan etkenler ne kadar çok değil mi? Peki bu durumun önüne nasıl geçebiliriz? İşte ayak kaşıntısına iyi gelen şeyler:

 

1- Hijyen: Tüm gün ayakkabı içinde kalan ayaklarınızı düzenli olarak yıkayın. Yıkama işlemi sonrası mutlaka ayaklarınızı kurulayın. Aksi durumda mantar oluşmasına ortam hazırlayabilirsiniz.

 

2- Ayaklarınızı nemlendirin: Ayaklarınızı yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici krem kullanın. Nemlendirme, kuruluğun meydana getirdiği kaşıntıyı azaltacaktır.

 

3- Mantar Kremleri: Eğer ayak mantarınızın oluşumuna engel olamadıysanız, mantar enfeksiyonuna özel olarak üretilen kremleri kullanabilirsiniz.

 

4- Hava alabilen ayakkabı ve çorap kullanın: Hava alabilen ayakkabılar ve pamuklu çoraplar, ayak kaşıntısı sorununun önüne geçecektir.

 

5- Soğuk kompres: Ayaklarınızda yoğun bir kaşıntı hissi duyuyorsanız, kaşıntılı bölgeye soğuk su veya buz tutabilirsiniz. Bir süre sonra kaşıntınızın azaldığını hissedeceksiniz.

 

6- Kimyasal ürünlerden kaçının: Sabun, deterjan gibi alerjik ürünlerin kullanımından kaçınarak ayak kaşıntısı probleminin önüne geçebilirsiniz.



Evde Ayak Kaşıntısına Ne İyi Gelir? 

 

Ayak kaşıntısına evde çözüm olarak bir sürü seçeneğiniz bulunuyor. Öncelikle, yukarıda bahsettiğimiz tüm maddeleri evinizde uygulayabilirsiniz. Bunun dışında uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem ise şu şekilde:

 

1- Yulaf Ezmesi: Doğal bir nemlendirici olarak da bilinen yulaf ezmesi, kaşıntınızı yatıştıracaktır. Tek yapmanız gereken bir leğen dolusu ılık suya bir miktar yulaf eklemeniz. Ayaklarınızı bu karışımın içerisine daldırın ve 15-20 dakika bekleyin. Sonuca inanamayacaksını!

 

2- Elma Sirkesi: Antifungal özelliği bulunan elma sirkesi, kaşıntınıza iyi gelecektir. Bir parça pamuğa elma sirkesi dökün, daha sonra bu pamuğu kaşıntılı bölgede nazikçe gezdirin.

 

3- Soğuk su veya buz uygulayabilirsiniz.

 

Aloe Vera Ayak Kaşıntısına İyi Gelir mi?

 

Elbette, aloe vera ayak kaşıntısına doğal çözüm olarak kullanılabilir. Anti-inflamatuar ve nemlendirici özelliği sayesinde pek çok cilt rahatsızlığında kullanılan aloe vera, cildi yatıştırır. Ciltte oluşan tahribatı azaltması ile sıkça tercih edilen aloe vera, kaşıntınızı da azaltacaktır. Jelin iyi gelip gelmeyeceğini anlamak için cildinizin küçük bir bölgesine uygulayın. Alerjik reaksiyon göstermediğinizden emin olduktan sonra ayağınıza uygulayabilirsiniz.

Yorum Yap